Szakértők

Szakértői témák:

Falusi vendégasztal szolgáltatás, disznótoros házi vágás rendezvény, falusi vendégasztal, alkalmi étel kínálás. 

Pálinka és Bor előállítás, értékesítés

Földjog, ingatlan és ingóság jog
Mi a saját termék? Föld tulajdonlás és használat. Hogy adhat el terméket?
Hogyan értékesíthető a felesleg? BOLHAPIAC

Munkajog /termékelőállítás és -értékesítés
Az alkalmazottakat a támogatás után tovább kell foglalkoztatni. Hol?- mi felel meg munkahely előírásainak, mi van ha piacozik és szombat vagy vasárnap is dolgozik?
Hogyan tudom alkalmazni, ha nem alkalmas a bejelentett székhely munkahelynek? Milyen otthonfoglalkoztatási, távmunka egyéb lehetőségek vannak?
Ki állítja elő a Szociális Szövetkezeti terméket, ki végzi a Szövetkezet részére a szolgáltatást? Tag? Milyen jogi formában? Alkalmazott? Milyen módon? Tagi munkavégzéssel? Milyen munkához milyen előírások vannak?

Kistermelők Ki lehet őstermelő, kistermelő? Milyen kötelezettséggel jár?
Nyilvántartás, szabályok Adózás
Határon átnyúló értékesítés piacon - buktatók.

Turisztikai szolgáltatások
Szállást adás, táboroztatás, kölcsönzés, rendezvény szervezés, étkeztetés, szállítás, bemutatók.

Helyi termék, védjegyek, közös értékesítési pont, termelői bolt, Rövid Ellátási Lánc

Közétkeztetés
Ha nem közbeszerzés köteles, hogy juthat be a Szövetkezet terméke, ha az önkormányzat is tag?
Közmunkaprogramból hogyan láthat el közétkeztetési beszállítást?
Közbeszerzésnél hogyan lehet a kiírást úgy kihirdetni, hogy a helyi termékek bekerülhessenek?
Milyen felmérések szükségesek a helyi termékek közétkeztetésbe való bevonásához?

Rendezvényeken való közösségi ételkóstolók
(lakosok, nyugdíjas klubok, hagyományőrző szervezetek által készített ételek), termékkínálatok adójogi és higiéniai lehetőségei

Higiéniai szabályok
Milyen infrastruktúrával, eszközökkel szükséges rendelkezni a kistermelői előállításhoz, és milyen a Szövetkezeti előállításhoz. Elég-e a magánházi előállítás? HACCP rendszrehez vagy Jó Higiéniai Gyakorlathoz (GHP) szükséges ismeretk átadása

Jelölési szabályok
Milyen terméket hogyan kell címkézni, jelölni ha értékesítem?

Termelői piac Szabályai, dokumentációja, a tervezés, szervezés, döntés előkészítése fórumokkal jó gyakorlatok ismertetésével a termelők, szervezők, döntéshozók és fogyasztók számára. Szükséges felmérések elkészítése és a helyi igények, adottságok alapján területspecifikus javaslatok megfogalmazása.
Támogatás a megvalósítás során. BOLHAPIAC

Adóterhek, hatósági díjak,  határidők, MENTESSÉGEK pl:
Csomagoló anyag, környezetvédelmi termékdíj,
Élelmiszerlánc felügyeleti díj FELÍR
Jövedéki adó, biztosíték
Népegészségügyi termékadó
EKAER

Hulladék, állati melléktermék

Kézműves tevékenység
Szappanfőzés jogi tudnivalói

Civil szervezetek bejegyeztetése, alapító okirat készítés
helyi termék piacrajutását segítő cél fókusszal

Képzési anyagok készítése (helyi termék és termelés, tudatos fogyasztó, egészséges étkezés) Őstermelők, kistermelőknek, kézűveseknek,  turisztikai szolgáltatóknak, piac és dobozrendszer szervezőknek, általános- és középiskoláknak, pedagógusoknak, könyvelőknek, civil szervezeteknek.  

Pályázatírás
Már a pályázat megírásánál szakértőink megadhatják a működés feltételeit, agroturizmus, kistermelő, diverzifikálás, piacra jutás, stb.

Stratégiakészítés
Termék-, szolgáltatás specifikus, vagy Rövid Ellátási Lánc tematika alapján.

Jó gyakorlatok (hazai és nemzetközi) a rövid ellátási lánc (REL) témában

Nemzetközi tanulmányutak szervezése

SZAKÉRTŐK:

Bartha Zsuzsanna /adószakértő / bruttó 10000 Ft/óra,  díjazással, nagy hozzáértéssel az alábbi referenciákkal (LETÖLTÉS)
Tel.: 06 20 9 121241        adougyek72@gmail.com

Csendesné Dolinay Margit (Magyar Pékek Fejedelmi rendje; HÍR védjegyeztetés, péktermék előállítás)
30 / 4888106;  newbaker.dolinaymargit@gmail.com
Dene Orsolya (Kistermelői szabályok, tanulmányutak szervezése) deneorsolya@homokhatsag.hu 
30 / 948 0878

Dr. Kujáni Katalin (Rövid Ellátási Lánc szakértő, kutató, nemzetközi kapcsolatok, tanulmányutak, helyi élelmiszer stratégiák) 30 / 617-4325  hun.farmers.ngo@gmail.com
Dr Major Ágnes (ügyvéd, szaktanácsadó, agrár szakjogász, környezetvédelmi termékdíj, határon átnyúló piaci értékesítés, piac szabályai, hulladék jog, föld jog, civil szervezetek bejegyzése) drmajor@t-online.hu, mob. 30 / 221 4127
Dr. Medve Zsuzsa (ügyvéd, kereskedelmi jog, felelősség) zsuzsa.medve@gmail.com, Tel/fax: 200 0408
Horváth János (adó és jövedéki szakértő, szállítmányozás, növényi feldolgozás gépesítés)
szilvoriumbt@gmail.com
Kőváriné Dr. Bartha Ágnes (jogász, szaktanácsadó, földjog, vidékfejlesztés)
30 / 6170622   info@kornyezetgazda.hu
Mircz Nárcisz (sajtkészítés oktatás, higiénia)

Szalay-Zala Andrea (falusi turizmus, szállásadás, catering szervezés, rendezvény szervezés)
Szabadkai Andrea (szaktanácsadó, Kistermelői szabályok, jelölés, helyi termelői piac, falusi vendégasztal,  Jó higiéniai gyakorlat)
Vágvölgyi Gusztáv (közösségfejlesztő, facilitálás) pablo@inspi-racio.hu
Zaja Péter (Élő Falu Hálózat; Hagyományos, tájfajta gyümölcsészet)
30/9742567  namzi@tvn.hu

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz

Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók
Országos Érdekképviseletének Egyesülete

Számlaszám: (OTP) 11742049-20343394
Telefon: 06 30 768 8718 | E-mail: kisleptek@gmail.com
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió