2015 év az év Segítő Hatósági Szakembere - díjátadás a Pápai Agrárexpón

2016 Május 27-én pénteken a Pápai Agrárexpó megnyitójának keretében a „Segítő Hatósági Szakember” díjátadó is megrendezésre került.
Második alkalommal adták át idén, a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviselete által létrehozott „Segítő Hatósági Szakember” díjat. A hatósági szakember segítő munkáját, hozzáállását szeretné a legrászorulóbb, leg sokszínűbb szegmens, a kistermelők, családi gazdaságok, falusi vendégasztal szolgáltatók, vidéki turisztikai szolgáltatók, és ezen csoportok fejlesztését segítő szervezetek, közösségek ajánlásával elismerni. A vállalkozó kedvű termelők, szolgáltatók, a komplex tevékenységük, csekély anyagi lehetőségük mellett is tennének a környezetükért, a családjukért, a vidékért, hagyományainkért. Mögöttük nem áll munka-, adó-, TB-ügyi tanácsadó, marketing csapat, de a tevékenységük végzésénél minden jogszabályt ismerniük kellene egy személyben. Munkájukhoz kellett az is, hogy a helyi és szakhatóságok a rugalmas szabályozás elvei mentén lehetőséget, segítséget adjanak a vállalkozó embereknek. A segítő hatóság vékony jégen kell mozogjon, hogy kellő szakmaisággal, de kellő emberbaráti, emberismereti, közösségi szellemben segíthesse a környezetét. Ha kell, szakmai alapossággal lemeccseli a kollégák között is a félreértéseket, lehetőségeket.
Az ilyen segítő hatósági fellépés is – a visszajelzéseink alapján – megsokasodott.
A segítő hatóság rugalmas, hagyományokat tisztelő hozzáállása nem veszélyezteti az élelmiszer biztonságot, de a sokszor egymásnak ellentmondó szabályozási környezet előírásait a lehetséges életszerű értelmezés keretei szerint, nem túlszigorítva (túlbiztosítva) kéri számon, az EU által is célként megfogalmazott hagyomány és rugalmasság elvén.
Nem cél a jogszabályi környezet kikerülése, de cél a fogyasztói igénnyel visszaélők, és a fogyasztókat ténylegesen nagymértékben veszélyeztetők kiszűrése, ugyanakkor cél a becsülettel, a hagyomány által már biztonságát bizonyított módok részére teret engedni, felesleges beruházásokkal nem terhelni, hitelcsapdába kergetni a termékelőállítókat. Cél egy társadalmilag és gazdaságilag (adójogilag is) fenntartható megélhetés biztosítása vidéken.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával megvalósuló felhívás közzététele eredményeként beérkezett ajánlások alapján választotta ki az egyesület elnöksége a díjazottakat. A díjakat átadta a díjat alapító Kislépték Egyesület elnöke: Szabadkai Andrea, valamint  Papp Gergely, a NAK Szakmai főigazgató-helyettese, Deák Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese, és Dr. Pleva György a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgatója.

Díjazottak:
   
A) Dr. Domán György
Megye: Jász-Nagykun-Szolnok megye; Karcagi járás, Karcag.;
Ajánlott szakember munkahelyének neve, címe*: NÉBIH, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, Szolnok, Verseghy u. 9.
Ajánlott szakember státusza*: hatósági állatorvos 
Intézkedési területe*: (élelmiszer hatósági ellenőr, engedélyezés,..):
Esetleírás: 1996-tól hatósági állatorvasként dolgozik, ellenőrzi a boltokat, intézményeket, ahol javaslataival, tanácsaival segíti a szakszerű működést. Magán gyakorlatot is folytató állatorvos. Nyitott új gyógymódok iránt.
Egyéb magán- információ (család, gazdálkodás...): Nős, 4 gyermek édesapja.

B) Plopp László
Ajánlott szakember tevékenységi területi illetékessége* Megye: Borsod-Abaúj- Zemplén megye,  település: Miskolc
Ajánlott szakember munkahelyének neve, címe*: Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági Növény és Talajvédelmi Főosztály.
Ajánlott szakember státusza*: élelmiszerbiztonsági felügyelő
Esetleírás: Sajtmanufaktúra engedélyezési eljárás során tanúsított folyamatos, készséges és rendszeres kapcsolattartással, személyes konzultációval, szakmai tanáccsal segíti munkánkat, hogy jó minőségű jogilag is megfelelő sajtok készülhessenek, főként úgy, hogy hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességűek is dolgoznak a sajtmanufaktúrában.
 
C). Dr. Székelyhidi László

Ajánlott szakember tevékenységi területi illetékessége* Megye: Veszprém megye
Ajánlott szakember munkahelyének neve: Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága
Ajánlott szakember státusza: Igazgató helyettes, járványügyi szakember.
Esetleírás: A tevékenységét folytató őstermelő és kistermelő segítségére van, útba igazít, hogy milyen engedélyek, és tárgyi feltételek legyenek meg  a tevékenységnek a folytatásához, így a juh hús értékesítéshez. .A cikta juh fajtamegőrzésben így közvetlenül is segít.
Egyéb magán- információ (család, gazdálkodás...) .
 
D) Dr. Tóth András
Ajánlott szakember tevékenységi területi illetékessége* Megye: Veszprém megye, Pápa
Ajánlott szakember munkahelyének neve: Veszprém Megyei Kormányhivatal . Pápai Járási Hivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály
Ajánlott szakember státusza: hatósági állatorvos
Esetleírás: Munkáját magas szakmai színvonalon végzi, korrekt, segítőkész, megbízható, elkötelezett állatorvos. A Pápa környéki lótenyésztés és lovasélet meghatározó személyisége, lovas versenyeken az ifjúsági és felnőtt válogatott munkáját is segíti. Az Atlantai Olimpián, EB-n, VB-n hazánk nemzeti válogatott állatorvosa volt. 

A díj, a Népművészeti Egyesületek Szövetség, a Hagyományok Háza közreműködésével, a NAK támogatásával Ament Éva népi bútorfestő munkája. Az életfa motívum a Segítő Hatósági Szakemberek munkájának szimbóluma is, amikor az életből új és új élet fakad, a vidéken dolgozók, értékteremtők helyben is boldogulni tudnak.


2016 05 27

Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

FALUSI VENDÉGASZTALON HALÉTEL »»

Útmutató egy kevésbé ismert lehetőségről
Add a Facebook-hoz

Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók
Országos Érdekképviseletének Egyesülete

Számlaszám: (OTP) 11742049-20343394
Telefon: 06 30 768 8718 | E-mail: kisleptek@gmail.com
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió